Online occasion verkopen

De snelste en meest gebruikte manier om nu uw auto te verkopen is online. Dit kan via advertentiesites, autoverkoopsites en veilingsites.

Een voorbeeld van een advertentiesite is www.marktplaats.nl. Bij Marktplaats dient u eerst een account te creëren. Nadat u dit heeft gedaan kunt u alle gegevens over uw auto invullen, en foto´s uploaden. Op deze manier maakt u zelf een gratis advertentie, die potentiële kopers (zowel particulieren als bedrijven) dan kunnen bekijken. De kilometerstand wordt altijd gecheckt bij Stichting Nationale Autopas.

Een geïnteresseerde kan online een bod uitbrengen.  Dit bod is zichtbaar voor iedereen. Ook kan ervoor gekozen worden contact met u op te nemen; per telefoon of per mail. Nadeel hiervan is wel dat Marktplaats geen rol speelt in de totstandkoming van de (ver)koop en de onderling gemaakte afspraken.

Het risico van een onbetrouwbare koper is dus geheel voor uzelf.

Een andere optie is om uw auto aan te bieden bij een verkoopsite. Net als bij een advertentiesite wordt u gevraagd de gegevens van uw auto in te vullen. Op basis van die gegevens wordt via een taxatietool de dagwaarde van uw auto berekend. Hierna kunt u een afspraak maken voor de werkelijke taxatie. Vervolgens brengt de koper een vrijblijvend bod uit op uw auto.

Voordeel hiervan is dat u dus altijd met een betrouwbare partij te maken heeft. Veel van dit type sites zijn RDW erkend en kunnen ook nog eens de papierwinkel voor u afhandelen.

Tot slot kunt u er ook voor kiezen de auto gratis aan te bieden via een veilingsite. Na de aanmelding gaat de auto een online veiling in. Afhankelijk van de site kan de duur van de veiling 12, 24 of 36 uur zijn. Tijdens de veiling kunnen autobedrijven die aangesloten zijn bij de site, biedingen uitbrengen. Op het moment dat een bod wordt uitgebracht, neemt een medewerker van de site contact met u op. Gaat u akkoord met dit bod, dan wordt een afspraak gemaakt met het betreffende autobedrijf om de auto op te halen, mits de auto in realiteit voldoet aan de omschrijving op de site.

Ook hierbij heeft u dus te maken met een betrouwbare koper.